VABILO NA EKSKURZIJO – 6. SEKTOR RUPNIKOVE LINIJE

Pozdravljeni, 

v soboto 17. aprila vas vabimo na prvo strokovno ekskurzijo našega društva pod vodstvom Aleša Zelenka. Odpravili se bomo na severovzhod – na območje šestega sektorja Rupnikove linije, natančneje v dolino Pesnice pri Zgornji Kungoti, Kozjaka in Šentilja pri meji z Avstrijo. Obrambni objekti Rupnikove linije šestega sektorja imajo pestro zgodovino – čeprav so jih pričeli graditi šele po priključitvi Avstrije k Nemškemu Rajhu, tvorijo povezano linijo, kjer tipološko prevladujejo mitralješka gnezda in mali tipski objekti. Za razliko od zahodne meje, so objekti šestega sektorja doživeli intenzivno bojno uporabo v času aprilske vojne leta 1941 ter imajo še danes vidne posledice bojev.

Ekskurzija bo zaradi dolžine prehojene trase, številčnosti objektov in trajanja (ves dan) zahtevna. Namenskega odmora za kosilo ali počitek ne bo, poudarek bo na celovitem strokovnem spoznavanju odseka Rupnikove linije med Zgornjo Kungoto in Šentiljem. Hodili bomo po gričevnatem in hribovitem terenu, večinoma brezpotju, saj bomo praviloma sledili poti nemških napadalnih enot. Vsak udeleženec poskrbi za lasten vir hrane in pijače. Zaradi lažje izvedbe bo prevoz iz Ljubljane organziran z dvemi kombiniranimi vozili, saj ob izhodiščih ni prostora za več vozil.

Zaradi ukrepov v povezavi z epidemijo Covid-19 je število udeležencev omejeno. Prijava na dogodek je obvezna, prednost imajo člani društva. Udeležba je za člane društva brezplačna, ostali plačajo prostovoljni prispevk. Vsak udeleženec krije svoj del stroška prevoza s kombijem.

Odhod iz Ljubljane ob predvidoma 06.00 uri, povratek predvidoma po 21.00. V primeru dežja ali morebitnih dodatnih ukrepov bo dogodek prestavljen

Rok prijave je do 4. aprila 2021. Povezava do prijavnega obrazca:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdwm0SQpzBSpzb-30FCSTBQb_NNUjLExaLkOK0x_SR2cqrB1A/viewform 

 

Lep pozdrav.

Predsednik Zgodovinskega društva Rapalska meja

Grega Žorž